Bors
AsgarDina 2009.03.20. 11:14
A Bors
Piper Nigrum
A só után az egyik legrégebbi és legelterjedtebb fűszer hazánkban is. Egy kedves kis cserje, mely akár 3-4 m magasra is megnő. A cserje élettartama kb. 30 év. Származási helye Szingapúr és Malabár. Fűszerként bogyóját használják. A bogyó érésének ciklusai szerint 3 borsfélét is értékesítenek. A legerősebb a még éretlen fekete bors, ilyenkor a legcsípősebb. Majd a fehér bors, mely már az érett bogyókból készül, lehántolják és szárítják. Ebben a formájában a bors aromásabb és kevésbé csípős. Illetve a zöld bors, mely még szintén éretlen, s csípősségét tekintve a leggyengébb. És végül megemlíteném a híres Cayenne-i borsot, másnevén amerikai vagy aranybors, mely szintén nagyon elterjedt és rendkívül aromás, de nem bors-bogyó alakú J Gyógyhatásai: a borsfélék általánosan étvágyjavítók, segítik az emésztést és a vérkeringést. Rendelkezik antibakteriális hatással, irritációt okoz/hat a nyálkahártyáknál, ezért érzékeny gyomrúaknak nem ajánlatos a túlzott, fokozott fogyasztása. Ők inkább használjanak borsikafüvet.
Hatóanyaga: piperin, pirolin
|