A fahéj
AsgarDina 2008.11.22. 07:27
Lássuk mire is használható...
A Fahéj….
Lássuk mire is használható ez az aromás fűszernövény így karácsony közeledtével…a fahéjat egy fahéjfából nyerjük, méghozzá a kérgéből, illó olaját pedig leveleiből, habár gyengébb hatást érhetünk el vele, aromaterápiás célokra is közkedvelt.. Dús ágú, örökzöld fácskát általában 3-4 méteresre hagyják nőni, de akár a 13 métert is elérheti. Őshonos Ázsiában, Dél Kínában és Indiában is. Kérge kissé édeskés, erős és fanyar ízek harmóniáját hordozza. Már az ókori egyiptomiak és görök is használták parfümjeikhez és balzsamjaikhoz, de kb. a 12. századtól kezdett elterjedni, h eme fűszerünk bizony gyógyhatásokkal is rendelkezik, majd a 19. században kezdték bebizonyítani. Használható homloküreg-gyulladásra, megfázásra, gyomor és emésztőrendszeri bántalmakra (hasmenés, szélgörcs, hányinger) sőt még a méh-re is jó hatással van menstruációs panaszok idején. Japán kutatók szerint még a vérnyomást is csökkenti. A fahéjfa kérge antibakteriális, összehúzó hatású, szélhajtó és görcsoldó. Teakeverékként hozzájárul a szájban keletkezett gyulladások gyógyulásához. A népi gyógyászatban mindezek mellett asztmára és a libidó fokozására is alkalmazták. És ennek tetejében ajánlatos a cukorbetegeknek is fogyasztani, fokozza a glükóztoleranciát a szervezetben, elősegíti az inzulin termelést.
Fűszerként főleg sütemények ízesítéséhez és díszítéséhez ajánlott. A Kínai konyha csirkehúshoz is használja.
Ezoterikában és mágiában az emberi kapcsolatok jobbá tételéhez gyakran használjuk. Jó hangulatba hoz, a párkapcsolatokat, barátságokat harmonikusabbá teszi, a kialakulókat pedig érzelemmel telibbé, pikánssága miatt élménydúsabbá. Sokféle ”recept” létezik, lényeg a mértékletesség, hiszen jóból is megárt a sok, és a tiszta szándék, mint mindenhez. Mágiában jó társa a méz, így legalább egy gyertya mágiánál könnyen „rögzíthető” a gyertya falához, mivel beletapad a mézbe.
|